Kryddersnaps
  1. Indsamling og klargøring af råvarer

    Indsamlingen og klargøringen af ingredienserne til din kryddersnaps er en del af oplevelsen ved at lave sin egen kryddersnaps.

    Tag ud i naturen medbringende kurv, saks, poser og måske en bog om flora og nyd jagten efter gode råvarer. Pluk kun sunde og modne bær og plantedele og pluk kun fra usprøjtede planter/ikke forurenede områder.

    Rens og klargør efterfølgende råvarerne i henhold til opskriften på den enkelte kryddersnaps.

  2. Fremstilling af essens

    Fremstil essensen i henhold til opskriften på den enkelte kryddersnaps.

    Alt efter størrelsen på de enkelte ingredienser anvendes flasker eller sylteglas. Flasker og glas skal være rengjorte og skyllet i kogende vand inden ibrugtagning. Generelt anbefales det, at glasset er lukket tæt, og at samtlige ingredienser er dækket af snaps, mens blandingen trækker.

    Til fremstilling af kryddersnaps anvendes en smagsneutral alkohol som f.eks. Brøndums Klar, Blaa Aalborg eller vodka.

    Trækketiden varierer alt efter ingredienserne. Som regel skal essenser baseret på blomster, knopper og blade filtreres fra efter et til syv døgn, mens bær og frugter trækker fra en uge og op til et halvt år. Det er vigtigt at overholde de i opskriften anførte trækketider og ikke mindst at prøvesmage essensen undervejs, da man ellers risikerer, at kryddersnapsen bliver bitter, ikke er i balance eller i værste fald, at man trækker skadelige stoffer ud af råvarerne.

    Savner essensen lidt sødme eller smag, kan den tilsættes en anelse rørsukker eller honning til at fremhæve smagen.

  3. Filtrering og lagring

    Når essensen har trukket færdig, filtreres den. Essensen er færdig, når man synes, smagen er, som den skal være (gentagne prøvesmagninger). Brug et kaffefilter eller et klæde til filtrering af essensen. Hæld den filtrerede essens på flaske og lad den lagre. Om nødvendigt fortyndes essensen (prøvesmagning).

    Som regel bliver kryddersnapse på mindre søde bær og nødder som f.eks. enebær og valnødder bedre, jo længere de lagres, mens kryddersnapse på saftige bær som f.eks. jordbær stort set skal drikkes med det samme.

    Kryddersnapse opbevares bedst i mørke og kølige rum og i oprejste tætlukkede flasker.

    Lagrede kryddersnapse filtreres efterfølgende 1-2 gange årligt, såfremt der er dannet bundfald.

  4. Servering

    Kryddersnaps kan nydes sammen med mad eller enkeltstående som en lille hjertevarmer. Anvendelsen af kryddersnaps begrænser sig ikke kun til sildebordet eller julefrokosten. Kryddersnaps er også en velegnet ledsager til f.eks. ost, varm mad, desserter og kager.

    Generelt nydes en kryddersnaps bedst ved stuetemperatur - med enkelte undtagelser. Kryddersnapse med frugt- eller blomstersmag kan med fordel serveres let afkølet, mens f.eks. en snaps baseret på dild nydes bedst iskold.

    Held og lykke med din kryddersnaps!

Copyright © metweb 2006-2024